Plenković i njegovi diplomati, kao Pantić u filmu ‘Tesna koža’, ‘iznenadjeni i uvredjeni’ potezima svojih susjeda!

1
949
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Dok ovih dana čelnik SDA Bakir Izetbegović srdačno dočekuje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, toliko srdačno da se s njim, pa gotovo ljubi u usta, upravo onako kako je svojedobno Brežnjev ljubio Tita dočekujući ga na moskovskom aerodromu Šeremetjevo, dotle taj isti Bakir junior, žestoko se protivi izgradnji Pelješkog mosta na hrvatskom tlu. A da nevolje sa susjedima stižu u kolonama uvjerili smo se upravo ovih dana kada su nam i susjedi Slovenci, a nakon njih i Mađari stavili rampu za pristup naše zemlje Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). A potpredsjednica Vlade Martina Dalić i ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić vrlo su iznenađeni. Baš kao Plenki i Kolinda.

Stječe se dojam da naši susjedi svakoga dana u svakom pogledu sve više i više stišću i ucjenjuju Hrvatsku. Taj dojam je izrazito pojačan od trenutka kada je na čelo Vlade došao briselski đak Andrej Plenkovć. Iako su svi mislili da će on, kao iskusni diplomat koji je dotadašnji cijeli životni vijek proveo u diplomaciji, i to je ponosno isticao kao svoju najveću vrednotu, sve dotadašnje probleme i prijepore uspješno i bez konflikata riješiti s našim susjedima, ispade sasvim drugačije.
Podsjetimo, dok ovih dana čelnik SDA Bakir Izetbegović srdačno dočekuje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, toliko srdačno da se s njim, pa gotovo ljubi u usta, upravo onako kako je svojedobno Brežnjev ljubio Tita dočekujući ga na moskovskom aerodromu Šeremetjevo, dotle taj isti Bakir junior, žestoko se protivi izgradnji Pelješkog mosta na hrvatskom tlu i pri tom ogavno blati prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana.
I predsjednik Srbije Vučić, gotovo se rastopio pred bošnjačkim liderima obećavajući im brda i doline i neprestano ističući da je Srbija prijateljska zemlja BiH, dok istodobno šalje prosvjedne note Hrvatskoj i preko svog podanika Milorada Pupovca, skida HOS-ove spomen ploče u Jasenovcu. A da nevolje sa susjedima stižu u kolonama uvjerili smo se upravo ovih dana kada su nam i susjedi Slovenci stavili rampu za pristup naše zemlje Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), iako primjerice, postoji dogovor da članice EU ne blokiraju jedne druge u pristupu toj iznimno važnoj organizaciji. No, kao grom iz vedra neba, brojne naše vodeće političare, pogodila je vijest da se Slovencima u blokadi pridružila i Mađarska, pa će Hrvatska, izgleda, postati prva zemlja kojoj će njeni susjedi iz EU staviti veto.
Slovenija nas, naravno blokira, zbog toga što ne želimo prihvatiti odluku Arbitražnog suda o razgraničenju, a Mađarska nas blokira jer želimo na optuženičkoj klupi vidjeti šefa MOL-a Zsolta Hernadija i suditi mu za mito Ivi Sanaderu, ali i zbog pravne nesigurnosti MOL-a u Ini. Naravno, da će se sporovi s Mađrskom i sa Slovenijom u narednom periodu samo još više intenzivirati, a naši vodeći političari će samo govoriti da su duboko iznenađeni i povrijeđeni takvim postupcima naših dragih susjeda.
Ipak, na ovom mjestu se postavlja pitanje što radi i što je sve ovo vrijeme radila naša diplomacija i čelni ljudi naše zemlje prije svega premijer Plenković i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović. Ona će bar u utorak razgovarati s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i pokušati bar malo ublažiti njihov dosadašnji stav, ali što rade svi ti silni Plenkovićevi ljudi. Jer, ne samo da se čini, nego je to postala nezaobilazna činjenica da naša diplomacija ne uspijeva dobiti bitke i baš ih sve uspijeva iznenaditi, premda je Plenkovićev kabinet nakrcan ljudima koji bi trebali i morali imati veze i razumijevanja u Europi i svijetu.
Međutim, kako stvari sada stoje, čini se da mi nemamo niti veze a niti razumijevanja u svijetu, a ponajmanje od svojih susjeda. I dok oni prijete, šalju prosvjedne note, stavljaju veto, čak nam ne daju ni da gradimo Pelješki most na našoj zemlji, gdje od stoljeća sedmog tu žive Hrvati, dotle se Andrej Plenković, bavi skidanjem HOS-ove spomen ploče, kako ne bi naljutio svojeg najvažnijeg koalicijskog partnera Milorada Pupovca, a njegova potpredsjednica u Vladi Martina Dalić kaže kako je iznenađena na najavu Mađarske kako će nam i ona nakon Slovenije blokirati ulazak u OECD, organizaciju ekonomski najrazvijenih država. A iz Ministarstva vanjskih poslova ministrice Marije Pejčinović Burić isto su bili iznenađeni kad je Slovenija odlučila blokirati ulazak Hrvatske u OECD.
Dakle svi naši političari i diplomati su nakon neugodnih poteza gotovo svih naših susjeda samo bili iznenađeni i uvrijeđeni, kao da snimaju drugi nastavak fima ‘Tjesna koža’ u kojem je smušeni junak Pantić za sve nevolje koje su ga sustizale stalno ponavljao: ‘Iznenadjen sam i uvređen’!
  • Amigo

    Svi oni su opća opasnost za državu