Nova saznanja o ‘aferi Agrokor’ nisu ni najmanje uzbudila državni vrh!?

0
2494
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Agrokorov gubitak 2016. konvergira prema 20 milijardi kuna. Riječ je o privatizacijskoj pljački gigantskih razmjera, u koju su upetljane sve institucije, kao i mnogi političari

Vrijednost imovine Agrokora dramatično je manja od one koja je prezentirana Javnosti, da se opravda lex Agrokor. Isisani su i novci i ostala suptanca. Najveći “Konzumovi marketi”, zapravo su u najmu. Kako su imovinski i rentijerski presloženi proizvodni brandovi? Čija su zemljišta? Imamo nova saznanja o aferama Agrokor i Mirovine, o izvlačenju novca iz HBOR-a preko fonda Nexus i Zagreb-Montaže, te “projekata” koji nikada nisu započeti, kao i o sličnim zlouporabama mirovinskih fondova. Pokazalo se da je država samoposluga tog koncerna i stranih banaka, uz zaseban modalitet za svaku krađu, koja se prebacivala na izvršitelja, simbolički rečeno na bravara koji je pokupljen da obije kasu.

Primjerice, prozvani fond Nexus, u vlasništvu Nexus FGS-a, kupio je Kosmo od Todorića, da bi ga nakon toga prodao Todoriću, a što je to konkretno značilo u pranju novca, to tek treba analizirati, razotkriti. Današnji financijski lanci sreće, imaju više slojeva, da se krajnji špekulanti zaštite. Kada se sve to događalo? I, je li Zdravko Marić sudjelovao u odlučivanju o takvim transakcijama? Zdravko Marić nije se morao izuzeti iz takvih transakcija, jer nisu bile direktno adresirane na Agrokor, ali može biti da je svejedno izgorio, jer će ući u probleme i ako nije sudjelovao u odobravanju spornih makinacija. Kako je baš te izbjegao? Zdravko Marić u utorak se iz Banskih dvora brzo udaljio u automobilu, ostavljajući novinare i DORH bez komentara. Agrokorov gubitak 2016. konvergira prema 20 milijardi kuna. Riječ je o privatizacijskoj pljački gigantskih razmjera, u koju su upetljane sve institucije, kao i mnogi političari.

Loading...

Dakle, korupcija u državi jezovito je duboka. Trebamo hitno provesti dekonstrukciju II. mirovinskog stupa i odgovarajućih fondova u vlasništvu banaka. Pokazalo se da HBOR ne nadzire projekte koje kreditira, što je nedopustivo, neovisno o tome kako je to regulirano zakonima i pravilnicima. Moramo konačno uvesti praksu da podrazumijevamo očekivane mehanizme neke funkcije, bez obzira jesu li zakonski specificirani.

Ponovno smo zaprepašteni mlakom reakcijom vrha države. Ministrica gospodarstva, Martina Dalić, hladno je izjavila kako druge (određene) institucije trebaju prepoznati nezakonitosti. Očekuje da DORH, Hanfa i druge nadzorne institucije njoj objasne što se dogodilo. A te institucije računaju na to da će im Dalićka objasniti financijske trikove i prepoznati finacijske muljaže. Nerazumijevanje očiglednog kriminala na razini države pomaže njegovom prelijevanju u naš dug. Dalićka se držala kao da govori o rezultatu neke drugoligaške nogometne utakmice u Austriji.

Je li Andrej Plenković izašao pred javnost i iskazao zaprepaštenje? Ne, ponaša se kao da se to njega ne tiče. Kao da je ekonomija sporedna stvar u našem životu. Pitanje je koliko on može razumjeti što se dogodilo prošle godine i kakve se makinacije događaju ove godine, sve za njegovog mandata. Eto, što hoćemo? Sve je transparentno! Do bola.

Znate, sve su to psihički bolesnici, koje ne možemo kažnjavati. Jedan je pedofil, drugi je piroman, a svi smo opsjednuti s novcem i novčanim problemima…