Može li Severinin odvjetnik srušiti i kardinala Josipa Bozanića?!

0
1091
Igor Soban/PIXSELL

Što se zapravo krije iza afere s nekretninama Zbora prebendara koja se posljednjih dana odvijala pred očima javnosti

Ovih su dana mediji bili preplavljeni likom i djelom monsinjora Mije Gabrića, donedavnog prvog čovjeka Zbora prebendara i prvog financijaša Kaptola. O njemu se uglavnom pisalo na način kako je poznati sovjetski književni dvojac Iljf i Petrof pisao o glavnom junaku svojih svjetski poznatih satiričkih romana ‘Dvanaest stolica’ i ‘Zlatno tele’, Ostapu Benderu, dovitljivom prevarantu u potrazi za bogatstvom i lagodnim životom bez rada.Tako su se mediji utrkivali tko će više i tko će bolje ocrniti ‘božanski lik i crkveno djelo’, monsinjora Mije Gabrića, pitajući se preko cijelih naslovnih stranica tiskanih medija i portala ‘Tko je čovjek kojem je nestalo 50 milijuna crkvenih eura? A potom, kao na nekoj tjeralici mijenjali su se sljedeći naslovi:*Mijo Gabrić: Sve afere alfe i omege crkvenih nekretnina!,Tko je posrnuli čuvar kaptolske kase: Bio je bubnjar, novinar, a onda se zaigrao nekretninama! Monsinjor Gabrić oštetio je Crkvu za 384 milijuna kuna, dok istodobno na Plitvicama iznajmljuje vilu’! I isve tako dalje i sve u istom stilu.

Zbog lošeg poslovanja s nekretninama, pri čemu je izgubljeno oko 50 milijuna eura, kako su navodili mediji, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić smijenio je i kaznio cijeli prebendarski zbor Prvostolne Crkve zagrebačke. Tako je monsinjor Mijo Grabrić kažnjen crkvenim stegovnim mjerama pa mu se na sedam godina zabranjuje bilo koja služba koja je povezana s upravljanjem crkvenim dobrima, pet godina ne smije javno nastupati u vezi “vremenitih dobara Zbora prebendara”, svaki dan mora moliti pokajnički psalam br. 50 (‘Smiluj mi se Bože po milosrđu svojem’) ili litanije Presvetom Srcu Isusovu, šest mjeseci obdržavati nemrs utorkom i petkom te sljedećih pet godina uplaćivati novac karitativnoj ustanovi i uplatnicu predočiti Nadbiskupskom duhovnom stolu.

Loading...

Između prebendara i Budimira puknulo zbog love

Okidač afere s nekretninama Zbora prebendara koja se posljednjih dana odvija pred očima javnosti zapravo je sukob između prebendara kardinala Josipa Bozanića i njihova bivšeg odvjetnika Darija Budimira.
Budimir je bio odvjetnik Zbora prebendara od 2010. do 2014., za poslove koje je obavljao imao je ugovor o pravnoj pomoći i savjetovanju i dobivao je za to ugovorenu plaću – kažu dobro upućeni na zagrebačkom Kaptolu, jer prebendari ne smiju javno istupati, no u istražnom su postupku, koji je pokrenuo kardinal Bozanić, iznijeli sve detalje. Između prebendara i Budimira puknulo je kada su oni, kako su medijima ovih dana tvrdili sugovornici, otkrili da im Budimir savjetuje pravne radnje koje nisu nimalo učinkovite, samo kako bi mogao što više zaraditi. Zbog toga su mu otkazali ugovor, nakon čega je odvjetnik zatražio honorar od sedam milijuna kuna. Za taj iznos priložio je samo troškovnik, bez računa! ‘Iako je po zakonu račun dužan izdati u roku od 30 dana, Budimir to nije učinio, jer očito nije bio siguran da polaže pravo na toliki iznos’, tvrdili su pouzdani izvori s Kaptola medijima, dodajući da je time napravio prekršaj, zbog kojega ga sada istražuje inspekcija Porezne uprave.
Ipak, Budimir je na temelju takvog troškovnika podigao čak devet tužbi na Trgovačkom sudu u Zagrebu. ‘I počeo je s ucjenama, u čemu je, na kraju, i uspio. Naime, prebendari su nakon raskida ugovora tražili da im vrati sve dokumente, no on je bez njihove punomoći ili čak možda na temelju krivotvorene punomoći napravio uknjiženje vlasništva Zbora prebendara i nakon toga uknjiženja na tim uknjiženim nekretninama stavlja svoje zabilježbe sporova i onemogućuje prebendarima raspolaganje njihovom imovinom.

Nelegalno se uknjižuje samo da bi mogao upisati svoje zabilježbe – kažu na Kaptolu i dodaju da tvrdnje prebendara potkrepljuju Budimirovi medijski istupi, u kojima je objavio dokumente iz vremena dok je zastupao prebendare, čime je, kažu, prekršio odvjetničku tajnu. I odvjetnik Veljko Miljević je u emisiji Otvoreno rekao da je takav potez odvjetnika Budimira, s aspekta odvjetničke tajne, neshvatljiv, te smatra da bi tim povodom Hrvatska odvjetnička komora morala intervenirati.

Severinin odvjetnik na meti srbijanskih medija

Inače, zanimljivo je spomenuti da je zagrebački odvjetnik Dario Budimir zastupao Severinu u postupku protiv njezina bivšeg supruga Milana Popovića a u prosincu 2016. godine Popovićev odvjetnik Vladimir Terešak je za portal Prvi.hr potvrdio tadašnje navode srbijanskih medija da je Budimir odvjetnici tvrtke ‘Terešak i partneri’, dao nemoralnu ponudu u namjeri da prevari srpskog biznismena. ‘Ono što je objavljeno u medijima u Srbiji je istina,’ tvrdio je Vladimir Terešak, čiji ured zastupa Milana Popovića.

Borna Filic/PIXSELL

Podsjetimo srpski mediji su tada pisali da je na jednom događaju Budimir pristupio odvjetnici iz tvrtke ‘Terešak i partneri’ predloživši joj da djeluje suprotno interesima Milana Popovića, a u korist Severine Kojić. ‘Šokiran sam postupkom Severininog odvjetnika, ali ne i iznenađen. Protiv njega sam podnio dvije disciplinske prijave Odvjetničkoj komori za nepoštivanje osnovne odvjetničke etike. Sama činjenica da Severina sebi dozvoljava da je zastupa takav početnik i manipulator vam samo govori o Severininim ciljevima u sudskim postupcima koje vodimo oko našeg djeteta. Malverzacije i manipulacije sistemom, bez obzira na sredstva. Gde je tu dobrobit djeteta? Zbog postupaka ovog odvjetnika Aleksandar je uskraćen za vrijeme sa svojim ocem, čak i kada ga je majka zanemarila,’ kazao je tada Popović za ‘Blic’. Novinari istog medija tvrde da su kontaktirali Budimira za komentar tih navoda, ali da on nije htio saslušati pitanje do kraja, već prekinuo poziv, uz prijetnju da će tužiti Blic i Popovića.

Nikakav keš nije izgubljen

A odvjetnik Dario Budimir, zastupan po punomoćnici Marini Meter, reagirao je na članak ‘HOK pokrenuo disciplinski postupak’ objavljen na portalu Prvi.hr 30. 12. 2016. godine, u kojem je istaknuo da je netočno i neistinito kako je HOK pokrenuo disciplinski postupak protiv odvjetnika Daria Budimira. Također je napisao i da je neistinito da je odvjetnik Dario Budimir odvjetnici tvrtke ‘Terešak i partneri’ koja zastupa Milana Popovića, bivšeg supruga pjevačice Severine Kojić, dao nemoralnu ponudu u namjeri da prevari srpskog biznismena.
Netočna je i neistinita izjava odvjetnika Vladimira Terešaka da je ono što je objavljeno u medijima u Srbiji istina, navedeno je tada u reagiranju odvjetnika Daria Budimira.

I evo, nešto više od godinu dana, Severinin odvjetnik se našao u medijskom fokusu ali ovaj put u aferi s nekretninama Zbora prebendara. Tako su mediji počeli pisati da je
zbog lošeg poslovanja s nekretninama, pri čemu je izgubljeno oko 50 milijuna eura, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić smijenio i kaznio cijeli prebendarski zbor Prvostolne Crkve zagrebačke. No, da to nije baš tako kako su mediji ispočetka pisali pojasnio je je medijima novinar Večernjeg lista Darko Pavičić, teolog, komunikolog i publicist.’Uopće se ne radi o tzv. ‘živom novcu’, nego o uknjiženim hipotekama’, upozorio je Pavičić. ‘Vijest da je na Kaptolu nestalo pedeset milijuna eura nije istinita. Radi se o dvije hipoteke na koje su uknjižena založna prava banaka. Vidio sam dokumente, banke su dug od dvadeset milijuna htjele otkupiti za petsto tisuća eura’.

Dakle, ovdje nije riječ o privatnoj imovini prebendara, niti se radi o novcu poreznih obveznika ili građana Republike Hrvatske, dodaje novinar Večernjeg lista: ‘Važno je to demistificirati i reći da se ne radi o ‘kešu’ iz nečijeg džepa’.

Odvjetnički crkveni udar

I doc.dr. Ivica Šola je komentirao da je od laži puno opasnija poluistina ili necjelovita istina. ‘Kolega Pavičić je tu dobro napravio distinkciju’, rekao je Šola. ‘U medijima je plasirano da se radi o krađi. Ne, ovdje se radi o, možda, nesavjesnom poslovanju i lošoj poslovnoj procjeni. Kada je ‘puknuo balon’ u SAD-u. cijene nekretnine najednom su pale i projekti su zaustavljeni. Karikirajući, možemo reći da je Wall Street naštetio prebendarima’. Mediji su, nastavio je Šola, slobodni, pa neka pišu o ovome, samo neka ne lažu. ‘Trebamo prepustiti pravu i pravnicima da rasvijetle cijeli slučaj’, dodao je.
A što se tiče monsinjora Mije Gabrića, novinar Pavičić je kazao da je on odlučio na sebe preuzeti velik dio tereta: ‘Radi se o neispričanom dijelu priče koji se tiče pritiska nekih unutarcrkvenih krugova. Nije slučajno da je odvjetnik prebendara uz pomoć jednog biskupa s Kaptola otišao apostolskom nunciju, koji mu je pomogao da ode u Rim i podigne prijavu protiv prebendara i zagrebačkog nadbiskupa koji bi po nekoj ‘zapovjednoj odgovornosti’ trebao biti odgovoran za njih’.
‘Kad znamo za povijest odnosa, da bivši nuncij D’Errico i naši biskupi nisu baš uvijek bili u najboljim odnosima, da im je nuncij zamjerao mnogo toga i da je nastojao na neki svoj način uvesti reda i da je osobito imao ‘pik’ na kardinala Bozanića… onda ta priča ima i neke druge konotacije’, dodaje Pavičić. Kako će se ova priča dalje rasplesti nitko ne želi prognozirati, pa će biti zanimljivo vidjeti može li Severinin odvjetnik, nakon što je srušio monsinjora Miju Gabrića, srušiti i kardinala Josipa Bozanića?