Martina Dalić naziva Todorića ‘lice s tjeralice’ a u prosincu 2016. glasala je da HBOR odobri kredit tom ‘bjeguncu poremećene stvarnosti’!

0
996
Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Zašto Todrića nisu napadali prije nego su mu dodijelili silne kredite i puno prije nego li je postao nedostupan hrvatskom pravosuđu?

Ministrica gospodarstva i potpredsjednica vlade Martina Dalić sudjelujući na Međunarodnoj konferenciji o poticanju izvoza osvrnula se na posljednju objavu na blogu Ivice Todorića.
Podsjetimo, Todorić je objavio kako je podnio kaznenu prijavu protiv Martine Dalić, Ante Ramljaka, tvrtke Knighthead Capital Management te njezina suosnivača i supredsjedatelja Uprave – Thomasa Wagnera. Upitana za komentar, Dalić je odgovorila pitanjem.”Mislite na bjegunca hrvatskog pravosuđa, lice s tjeralice i čovjeka koji se ne odaziva na pozive hrvatskih institucija?”, pitala je novinare Martina Dalić. Kada su joj oni odgovorili da upravo misle na njega ona je između ostalog odgovorila:”Prijavama će se baviti institucije koje se time moraju baviti. Kao i do sada, kao i u svim dosadašnjim slučajevima, pokazat će se o kakvim se lažima i pomaknutosti od stvarnosti radi”, poručila je Dalić.
Zanimljivo je da je ministrica gospodarstva Martina Dalić samo desetak mjeseci prije, glasala za to da HBOR odobri kredit Todorićevu Agrokoru. A bivši ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović prvi se u srpnju ove godine osvrnuo na spomenuti kredit kojeg je HBOR dao Agrokoru, te je objasnio zašto je kao član Nadzornog odbora glasao za dodjeljivanje tog kredita koncernu iako su analitičari HBOR-a upozoravali da je postoje rizici. Tada je Dobrović optužio ministra financija Zdravka Marića da je on sugerirao da glasaju za kredit Agrokoru. No, tada je iscurila snimka u javnosti sa sjednice Nadzornog odbora koja je održana 20. prosinca 2016. i na kojoj su bili prisutni: ministar financija Zdravko Marić, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrata, Martina Dalić, ministar turizma Gari Cappelli, ministar zaštite okoliša i energetike, dr.sc. Slaven Dobrović, gospodin Dragan Jelić, opunomoćeni zamjenik gospođe Gabrijele Žalac, ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije, saborska zastupnica Grozdana Perić i predsjednik HGK Luka Burilović.
Na sjednici su svi navedeni članovi glasali ‘Za’ osim ministra financija Zdravka Marića koji se izuzeo iz glasanja, potvrdili su tada iz HBOR-a. Dakle, Martina Dalić, a ne Zdravko Marić glasovala je da HBOR odobri kredit Agrokoru.
“Kreditnu analizu provode službe HBOR-a pod rukovodstvom uprave, a odobravanje uključuje raspravu o prijedlogu uprave. Sve što su stručne službe našle, bili su argumenti da se kredit odobri. Odgovori su išli u prilog tome da se krediti trebaju odobriti i da iza njih stoji cijela banka. Ja sam kao članica Nadzornog odbora glasala za odobravanje tih kredita”, kazala je Martina Dalić.
Iz sadašnje perspektive doista je čudno da je ministrica gospodarstva ‘pjevala’ sasvim jednu drugu pjesmu o gazdi Agrokora i dala svoj glas za odobravanje kredita njegovom koncernu, a samo deset mjeseci poslije ona ga naziva ‘lice s tjeralice’  bjeguncem pred pravosuđem i čovjekom pomjerene stvarnosti.
Photo: Zarko Basic/PIXSELL