Martina Dalić ispijala kavicu s Kuštrakom, hoće li i Zdravko Marić uskoro piti macchiato s Todorićem u Kensingtonu?

0
845
Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Županijski DORH nedavno je tražio istražni zatvor za Kuštraka u akciji Agrokor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Gotovo je sigurno da će u budućem sudskom procesu u aferi Agrokor jedna od svjedokinja biti i Martina Dalić, pa bi se najnoviji susret u Kaptol centru u Zagrebu i ispijanje kavice, mogao protumačiti kao pokušaj Dalićkinog utjecaja na osumnjičenika ili njegov pokušaj utjecaja na moćnu političarku, drugu osobu u Plenkovićevoj vladi.

Vijest koju je objavio Index da je potpredsjednica Vlade Martina Dalić u subotu u zagrebačkom Kaptol centru viđena na kavi s Damirom Kuštrakom, jednim od osumnjičenih u aferi Agrokor koji je nedavno pušten da se brani sa slobode, mnogi su shvatili kao svojevrsnu provokaciju toga portala. No, kada je Ministarstvo gospodarstva potvrdilo da se susret uistinu dogodio bilo je jasno da se tu ne radi o nikakvoj provokaciji. Bez obzira što su iz Dalićkinog ministarstva njezinu kavicu s Kuštrakom htjeli minorizirati tvrdnjama da se tu nije radilo niti o kakvom sastanku, već o slučajnom susretu u kafiću u Kaptol centru, u kojem potpredsjednica Vlade RH i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta već dugi niz godina svake subote prijepodne, kada god joj to druge obveze dozvoljavaju, pije kavu s obiteljskim prijateljima iz studentskih dana, mnogi su se to jutro koji su svjedočili tom susretu pitali u kakvoj li to zemlji čudesa živimo.
Jer najblaže rečeno vrlo je neprimjereno da potpredsjednica Vlade, koja vodi pravi rat s bivšim gazdom Agrokora Ivicom Todorićem u kojeg se donedavno zaklinjao jednodnevni uhićenik u istoimenoj aferi Damir Kuštrak, sada ispija kavu s njim. Još je neprimjerenije objašnjenje Ministarstva gospodarstva u kojem se kaže da je gospodin Kuštrak dugi niz godina obavljao različite dužnosti u Udruzi poslodavaca, a do svibnja ove godine bio je i član Gospodarskog socijalnog vijeća u ime Udruge poslodavaca, te da nije bilo niti moguće, niti potrebno, praviti se da ga ministrica gospodarstva ne poznaje.
Po istom principu bi i ministar financija Zdravko Marić mogao skoknuti do Londona i slučajno se susresti sa svojim bivšim gazdom Ivicom Todorićem i s njim popiti macchiato u Kensingtonu. A i njegovo ministarstvo bi na upit novinara moglo odgovoriti identično kao i Dalićkino da se tu radilo o slučajnom susretu te da se ministar Marić nije mogao praviti da svog bivšeg gazdu ne poznaje. Tim prije što je Todorić samo još prije nepunu godinu dana slovio za najvećeg i najmoćnijeg gospodarstvenika u državi kojem su hodočastile najvažnije osobe svih dosadašnjih vlada.
U svakom slučaju ministričino ispijanje kavice s Damirom Kuštrakom koji je godinama bio jedan od bliskih Todorićevih suradnika i član Nadzornog odbora Agrokora, kojeg je vladin povjerenik Ante Ramljak zadržao na poziciji savjetnika i koji je zajedno s drugim Agrokorovim menadžerima bio  uhićen 16. listopada, a sumnjiči ga se da je Ivici Todoriću pribavljao protupravnu imovinsku korist, više je nego neprimjereno. Jedino to nije neprimjereno ministrici Dalić, koja se, sudeći po priopćenju njezina ministarstva, pravi da tu nema ničega neuobičajenog bez obzira što je Županijski DORH tražio istražni zatvor i za Kuštraka zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. A gotovo je sigurno da će u budućem sudskom procesu u aferi Agrokor jedna od svjedokinja biti i Martina Dalić, pa bi se ovaj susret mogao protumačiti kao pokušaj Dalićkinog utjecaja na osumnjičenika ili njegov pokušaj utjecaja na moćnu političarku, drugu osobu u Plenkovićevoj vladi.