Kome više može naštetiti otvoreni sukob između predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i premijera Andreja Plenkovića?!

1
664
Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Sukob Pantovčaka i Banskih dvora koji je od ranije tinjao zbog različitih stavova oko vođenja hrvatske vanjske politike, (predsjednica sklonija Americi, a premijer EU), nesuglasica oko izbora hrvatskih veleposlanika, pa i nekim pitanjima oko unutarnjih stvari, ovih su dana kulminirali nakon velikih požara u Dalmaciji i Splitu. Predsjednica RH će u daljnjem periodu biti još radikalnija prema Plenklovićevoj vladi ukoliko ona i dalje bude neučinkovita kao do sada, a Plenkovićev ulazak u otvoreni sukob sa šeficom države, koju podržava veliki dio članova HDZ-a, ali i dio aktualnog vodstva stranke, mogao bi mu se samo vratiti poput bumeranga, smatraju dobro upućeni izvori.

Izjava predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović o vojsci, koja je dovela do ostavke ministra obrane Damira Krstičevića i opasno zatresla i tako poljuljane temeljne odnose Pantovčaka i Banskih dvora, čini se da je dobro došla premijeru Andreju Plenkoviću kako bi djelomično ublažio njegov golemi gaf o tome da je sustav prilikom požara u Dalmaciji i Splitu besprijekorno funkcionirao, te da je on  bio atraktivan i interesantna medijima iz razloga što je praktički došao do kuća.

Mnogima u HDZ-u je neshvatljivo da netko, a posebno premijer može tako reagirati, a izjavu predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović su shvatili kao ispaljeni rafal koji je pogodio krivu metu – ministra obrane. A da je tome tako potvrđuju i pouzdani izvori koji kažu da predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i ministar obrane Krstičević jako dobro surađuju, te da se susreću svakog mjeseca na redovitim ručkovima, jednom na Pantovčaku, drugi put u Ministarstvu obrane. Ipak ono što je naintrigantnije u ovom trenutku jeste činjenica da znatan broj HDZ-ovaca podupire izjavu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, dok su istodobno zgroženi izjavama premijera Plenkovića, pa u tom kontekstu i ostavku Damira Krstičević smatraju kao malim igrokazom. A taj mali igrokaz dobro je došao Plenkoviću, da se reflektori javnosti malo odmaknu od njegove, kako su je mnogi mediji nazvali, stupidne izjave, i okrenu na izjavu predsjednice RH o vojsci.

Loading...

Koliko će mu to pomoći u peglanju njegova dosta zgužvanog imagea u zadnje vrijeme, veliko je pitanje, jer analitičari ali i brojni mediji smatraju da je požar u Dalmaciji i Splitu, Plenkovićev početak kraja suverenog vladanja HDZ-om i Vladom. Neki su ovaj njegov slučaj s izjavom o atraktivnom i interesantnom požaru usporedili sa Sanaderovom aferom satovi, kojom je, reći će mnogi u stranci zapravo i započeo pad bivšeg premijera. Danas Plenković protiv sebe ima znatan broj HDZ-ovaca koji podupiru predsjednicu RH Kolindu Grabar Kitarović, i koji bi nju a ne njega željeli na čelu najveće hrvatske stranke. S druge pak strane više nije nikakva tajna da i predsjednica Kolinda ne gaji baš nikakve simpatije prema premijeru Plenkoviću, te da je ona čak bila u boljim odnosima sa Zoranom Milanovićem nego li s aktualnim predsjednikom HDZ-a.

Sukob Pantovčaka i Banskih dvora koji je od ranije tinjao zbog različitih stavova oko vođenja hrvatske vanjske politike, (predsjednica sklonija Americi, a premijer EU), nesuglasica oko izbora hrvatskih veleposlanika, pa i nekim pitanjima oko unutarnjih stvari, ovih su dana kulminirali nakon velikih požara u Dalmaciji i Splitu. Predsjednica RH će u daljnjem periodu biti još radikalnija prema Plenklovićevoj vladi ukoliko ona i dalje bude neučinkovita kao do sada, a Plenkovićev ulazak u otvoreni sukob sa šeficom države, koju podržava veliki dio članova HDZ-a, ali i dio aktualnog vodstva stranke, mogao bi mu se samo vratiti poput bumeranga. Stoga se danas brojni analitičari pitaju kome više može nauditi otvoreni sukob Pantovčaka i Banskih dvora – predsjednici Kolindi Grabar Kitarović ili premijeru Andreju Plenkoviću.

  • Ladislav Babic

    Za narod bi bilo najprobitačnije da se međusobno pobiju! 🙂 🙂 🙂