Je li sutkinja Dubravka Novaković – zadarska Maja Šupe?

1
1066
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Sutkinja Dubravka Novaković, čiji je suprug utjecajni predstavnik srpske nacionalne manjine u Zadarskoj županiji, donijela je odluku da se kuća Schumacherovih na Viru proda na dražbi zbog duga bivšeg vlasnika koji je njemačkoj obitelji kuću i prodao!?

Pronašli smo još gori primjer odluka koje se donose na hrvatskim sudovima, u rangu skandalozne presude šibenske sutkinje Maje Šupe, koja je dvostrukog ubojicu Tomu Hovratinčića pustila na slobodu, a koja je ovaj tjedan rezultirala deložacijom skromne njemačke obitelji s osmero djece iz vikendice na Viru od 50-ak kvadrata. Sutkinja Dubravka Novaković, čiji je suprug utjecajni predstavnik srpske nacionalne manjine u Zadarskoj županiji, donijela je odluku da se njihova kuća na Viru proda na dražbi zbog duga bivšeg vlasnika koji je njemačkoj obitelji kuću i prodao!?

Koliko je drska spomenuta sutkinja koja ima i nekoliko kaznenih prijava koje Cvitan i ekipa drže u ladicama, potvrđuje i činjenica kako je mrtva-hladna, Ernu Schumacher, deložiranu vlasnicu, izbacila sa suda! Uz nju su bili i članovi udruge “Veronika Vera” koji su pokušali upozoriti kako se njemačka obitelj za svoju skromnu vikendicu bori i na sudu u Luxembourgu, međutim sutkinja je bila neumoljiva – njihovu je kuću prodala za svega 10.000 eura!

Loading...

„Niste bili agresivni ni bezobrazni, ali moramo vas izvesti sa suda“, rekli su pravosudni policajci koje je sutkinja Novaković pozvala na intervenciju. Stranke u postupku odbila je primiti i predsjednica Suda, Ana Mišlov, koju je HDZ brzopotezno stavio na to mjesto nakon višegodišnjih tortura nekadašnjeg predjednika Branka Roglića.

Stravična priča o bezakonju na hrvatski način

Deseteročlana obitelj Schumacher zaljubila se u maleni otočić u Dalmaciji i krenula u potragu za kupnjom skromne nekretnine do 50 kvadrata. Na Viru su pronašli upravo ono što su tražili – skromnu kuću za koju je vlasnik, Joso Gržeta, tražio 50 tisuća eura. Nakon što su potpisali kupoprodajni ugovor i dali mu novac, krenula je i njihova noćna mora. Ona je rezultirala Zaključkom o iseljenju i predajom u posjed protiv trećih osoba obitelji Schumacher iz Njemačke, koji nisu stranka u postupku, a sve je potpisala zadarska sutkinja, Dubravka Novaković.
Gržeta je ostavio iza sebe dugove, pa je zbog toga sud naredio prodaju njegove imovine, bez obzira na činjenicu da je u međuvremenu kuću prodao njemačkoj obitelji. Naime, Schumacherovi nisu uspjeli u prvih pet godina uknjižiti se kao vlasnici nekretnine, a to je sudu bilo dovoljno da se pokrene javna dražba i proda imovina koja je, barem na papiru, i dalje pripadala – Gržeti.

Njihovu kuću je na javnoj dražbi kupio za 79.000 kuna, Branimir Petravić, iako je njemačka obitelj s osmero djece, kupila kuću od stvarnog vlasnika Jose Gržete za 50.000 eura. Tako je kuća završila na dražbi zbog duga prodavatelja Jose Gržete kojem su Schumacherovi nakon sklapanja Ugovora o kupoprodaji  isplatili 50.000 eura, a uz to su platili i mnoštvo drugih troškova i legalizaciju.

U međuvremenu je odvjetnik Papić, koji se obvezao provesti uknjižbu, preminuo, a protiv Jose Gržete pokrenuta je ovrha. Unatoč činjenici da je sutkinja bila upoznata s time da je nekretnina vlasništvo Schumacherovih, odlučila je kuću prodati na dražbi, a vlasnike kuće – iseliti. Kolika je drskost pravosudnih organa, najbolje se očitava u činjenici kako je predsjednica suda, Ana Mislov, odbila Erni Schumacher zahtjev za uvid u spis, a također je odbila primiti članove udruge „Veronika Vere“ za pomoć i zaštitu žrtvama pravosuđa.

Epilog u Luxembourgu

I kakvu sada poruku šaljemo Europi? Da sudovi štite takve kakav je Joso Gržeta i ostali koji su sudjelovali u prijevari? Iako smo pokušali, na zadarskom sudu nismo dobili odgovor niti na jedno od brojnih pitanja – kako je moguće da se protiv njemačkih državljana vodi spor na hrvatskim sudovima i da im se uručuju rješenja i odluke na jeziku kojeg ne govore? Kako je moguće da obitelj Schumacher nije stranka u postupku iako je nekretninu uredno kupila? Kako je moguće da Gržeta i dalje hoda kao slobodan čovjek i da se nekretnina vrijedna 400 tisuća kuna, prodaje za petinu stvarne vrijednosti?
„Naš hrvatski san je gotov. Boli me, ali nisam ni na koga ljuta. Ali sam tužna što je sve ovako završilo”, rekla nam je Erna Schumacher na sam dan deložacije. Prije dvanaest godina, taj skromni bračni par iz njemačkog grada Ulma, u novinama je pronašao oglas za kupnju kuće na Viru, i prodavatelju Josipu Gržeti na ruke isplatio – 47 tisuća eura.
Angažirali su odvjetnika radi upisa u zemljišne knjige, jer oni ne govore hrvatski jezik, a potom im godinama nije bilo jasno koje se to sve prepreke stalno pojavljuju, zbog kojih nikako da se domognu vlasničkog lista za kupljenu i plaćenu nekretninu. Tako su i formalno ostali neupisani u zemljišne knjige…

Svoje dugove je Gržeta, dakle, podmirio prodajom kuće na Viru putem dražbe, iako je istu tu kuću – da još jednom istaknemo – već bio prodao Schumacherovima i na ruke od njih dobio novac. Gržeta to otvoreno i priznaje, te kaže da nije njegova krivica što Schumacherovi odvjetnici nisu napravili svoj posao i upisali ih u zemljišne knjige kao vlasnike kuće.
Uslijedila je pravosudna trakavica koja nije dala nikakva rezultata. Uzalud su Schumacherovi plaćali odvjetnike, dokazivali da je na zemljišnoknjižnom odjelu zadarskog suda postojala njihova zabilježba da su kupci kuće i da stoga kuća nije mogla ići na dražbu.
Ponudili su i novom kupcu, Branimiru Petraviću iz Kutine, da od njega otkupe svoju kuću za 20 tisuća eura. On je to odbio i kuću oglasio na prodaju za 47 tisuća eura. Sada su odlučili podignuti tužbu na sudu u Luxemborugu, a da cijela priča neće ostati samo na tome, potvrdili su i njemački novinari, koji su prisustvovali deložaciji na Viru.

Sutkinja Novaković pomaže strankama u postupku!?

U posjedu smo dokumentacije iz koje je jasno vidljivo kako sutkinja Dubravka Novaković pomaže i upućuje novog vlasnika kuće u potrebe predaje novih zahtjeva da bi došao u posjed svoje nekretnine. Iz njezine odluke jasno je vidljivo kako je cijelo vrijeme bila upoznata s činjenicom da u spomenutoj kući živi obitelj Schumacher, pa stoga od novog kupca Petravića traži službenim putem da izmijeni svoj zahtjev.
Zašto to čini, kad je ionako znala da je nekadašnji vlasnik nekretninu prodao, ali ona nije zaustavila ovrhu nad kućom, i je li za sve to primila novac? Kako je moguće da se Schumacherima nije dopustilo da sami otkupe svoju kuću za 10 tisuća eura? Zvuči nevjerojatno da se vikendica na moru, ma koliko skromna bila, prodaje za tako mali iznos, pa postoji opravdana sumnja kako iza cijele priče stoji još neka, mnogo dublja…

Sutkinja Novaković, podsjetimo, godinama je deložirala brojne oštećenike RBA zadruga iz njihovih nekretnina u cijeloj županiji. Usprkos novom zakonu koji je te kredite proglasio ništavnima, ona se i dalje ponaša kao da Zakon ne postoji i nastavlja s dobro znanom praksom deložacija i ovrha…

Kada će DORH pokrenuti istragu protiv sutkinje Dubravke Novaković i tko je štiti da se predstavlja jačom i od međunarodnih zakona? Hrvatski sudovi, naime, sukladno zakonu, ne mogu donositi nikakva rješenja o predmetima koji se vode na europskim sudovima.

  • Aphaz Wolfen

    koga ste izabrali toga i zasluzhujete…’rvattine drage…XD