I u Grudama se zabranjuje prodaja alkohola!?

0
1249
Photo:Nikola Cutuk/PIXSELL

Šerijatski zakoni ne odgovaraju ni u Gornjoj Maoči, a kamoli u općini Grude. Jer, popiti pivo je sasvim normalno u BiH. Ako netko ne troši alkohol, ne jede svinjetinu ili pokriva svoje cijelo tijelo - neka, ima pravo na to. Ali mi ostali u BiH imamo pravo popiti alkohol, pa i djevojke koje to žele, imaju pravo nositi majicu na 'špaline' u tržnom centru

Vidjeh proteklih dana objavu – ispovijest jedne Sarajke – nemam pojma je li djevojka ili udana žena, niti je bitno, koju je podijelila sa svima koji imaju pristup internetu. Ona je, naime, doživjela napad nekih Arapa u jednom tržnom centru u Sarajevu, jer je samo bila idealno obučena za ljetno vrijeme i visoke temperature. Ali joj je, na njezinu nesreću, majica na „špaline“ (dalmatinski izraz za majicu sa dvije naramenice) zadavala problem, pa joj je jedna naramenica spadala i otkrivala vidi vraga ili šejtana! – kožu i ramena, pa ju je zbog toga napala grupa Arapa…

Ona je opisala događaj kao traumatično iskustvo, ali i kao pribrani odgovor na napad u smislu obrane ljudskog prava na nošenje odjeće koja joj odgovara i koja nije zabranjena nikakvim zemaljskim zakonom. Ali i odjeće koja smeta šerijatski zakon, ili kako već nastrojenim muslimanima, Arapima.

Loading...

Zanimljiv odgovor prozvane djevojke ili žene, napadačima iz neke arapske zemlje, zbog za njih nedoličnog odijevanja u javnom tržnom centru (nije džamija, ni drugi vjerski objekt): „Oni će mene napadati u mojoj zemlji, u mom gradu, u mom tržnom centru, jer mi se vidi golo rame???Primitivci napaćeni!!! Dolazi nam šljam zadnji koji se ne zna okupati… doslovno se ne kupaju, samo se zalijevaju parfemčinama bljutavim… busaju se u prsa kao veliki vjernici, a kockarnice i barovi vrve od njih… ovdje poštujte našu kulturu, različitosti, vjerska opredjeljenja, a ne namećete nam vašu!“

Hm… najprije, hrabro je to podijeliti s javnošću. Drugo,neprimjereni izrazi su vjerojatno izraz prevelikog revolta prema zatiranju slobode u sekularnoj državi. U sekularnoj državi u kojoj se naselilo dosta onih koji očito ne žele da Bosna i Hercegovina (Bosna pogotovo) bude prostor sekularnog ponašanja, ali i slobode vjeroispovijesti, kao i nacionalne pripadnosti, izražavanja u normalnim granicama, a na kraju, eto, i odijevanja Pa nije gola hodala!!! A baš bi bilo zanimljivo vidjeti tu majicu na „špaline“. Vjerojatno bi po izlasku iz tržnog centra u kojem se dogodio slučaj, ako bi bila kakva bauštela u blizini, djevojka (ili žena) dobila i kakav (primitivni, ali ipak) kompliment u obliku fućkanja. Isprika, bauštelci, ali bio sam jedan od vas. Jel’da svi radovi prestaju kada lijepa djevojka prolazi ulicom? Uh!

Nego, da se vratimo na temu. Nedavno je u mjesnoj zajednici u kojoj živim (zapadna Hercegovina), otvorena nova benzinska crpka. A iz Zagreba mi je došao prijatelj iz djetinjstva. Nakon što smo izašli u Grude na nekoliko pića i pošli kući, vidjevši da je još rano, odlučili smo skoknuti do benzinske, jer sam jednostavno morao počastiti frenda s još kojim pivom. Naime, rijetko se viđamo, a u službenom automobilu (frend je također novinar, jedne tv kuće u Hrvatskoj) imao je i jedan stari CD PipsChips&Videoclipsa (nije reklama, već jednostavno nama vrlo drag bend).

Po dolasku na benzinsku, uvidjeli smo da ne prodaju pivo! „Kajne alkohol!“. Ma, nemoj. Gdje smo – u Teheranu? Saudijskoj Arabiji? Osobno nikada ne bih ni u Teheranu, ni u Saudijskoj Arabiji tražio alkohol. Poštujem običaje tih zemalja, vjerske i svjetovne zakone, tradiciju. Ali nismo tamo, već u srcu zapadne Hercegovine, pa bi i vlasnik novootvorene benzinske i trebao znati da je kod nas u zapadnoj Hercegovini to normalno, običaj i tradicija, kada se dva prijatelja ne vide dugo, pa se sastanu.

Šerijatski zakoni ne odgovaraju ni u Gornjoj Maoči, a kamoli u općini Grude. Jer, popiti pivo je sasvim normalno u BiH. Ako netko ne troši alkohol, ne jede svinjetinu ili pokriva svoje cijelo tijelo – neka, ima pravo na to. Ali mi ostali u BiH imamo pravo popiti alkohol, pa i djevojke koje to žele, imaju pravo nositi majicu na „špaline“ u tržnom centru.

Ni u katoličku crkvu se ne ulazi u šorcu ili u oskudnoj minici kroz koju naviru dijelovi tijela koji ženu čine ženom. Ma našli smo nas dvojica pivu na drugoj benzinskoj u ponoć toga dana kada mi se zgadila antisekularna (što ne znači ateistička) BiH. Živi i pusti živjeti… u normalnim zakonskim granicama sekularne BiH, naravno.