Hrabri Goran Marić oglasio se o porezu na nekretnine tek nakon što je premijer Plenković iznio svoj stav!

0
1722
Patrik Macek/PIXSELL

U svakom slučaju baš Goran Marić ima puno razloga za zadovoljstvo odgodom poreza na nekretnine, jer taj porez bi, od svih ministara u Vladi njega, uz ministra Bošnjakovića, najviše pogodio. Jer Goran Marić ima impozantnu imovinu, a koju bi obuhvatio novi porez.

Nakon što je 8. kolovoza u Dnevniku HRT-a premijer Andrej Plenković rekao da će se kao premijer založiti za odgodu poreza na nekretnine, jer u ovom trenutku prevladava stav, nakon dodatne analize, da je najmudrije rješenje da se predloži odgoda za jedno dogledno vrijeme, dva dana poslije, oglasio se i ministar državne imovine Goran Marić, nakon što su se mediji raspisali da je među najžešćim kritičarima poreza na nekretnine za vrijeme Milanovićeve Vlade bio upravo on.

Marić je na Facebooku kazao da je ostao pri svom stavu:’Kad je riječ o porezu, uključujući i porez na nekretnine, uvijek isto mislim. A to što sam mislio i mislim, dovoljno sam puta, i u dovoljno prigoda govorio. Suvišno je dokazivati da nikad nisam promijenio boju očiju, kao niti svoje stajalište. Nije mi neshvatljivo da su ljudi osjetljivi na svaku promjenu kad je riječ o porezima, i da je ova tema medijski zastupljena ovih dana. Rado bih htio znati, kad sam se ja, i kojom prigodom odrekao svojih stajališta!? Da ne bude dvojba, i ovom prigodom podsjećam da sam uvijek bio za porezno rasterećenje a ne opterećenje’, napisao je Marić na Facebooku. No, dok je ministar financija u Vladi RH Zdravko Marić ovih dana gorljivo branio porez na nekretnine, dotle je ministar državne imovine i njegov prezimenjak Goran Marić šutio kao zaliven.

Loading...

On je šutio kao zaliven i kada je postalo jasno da Vlada Andreja Plenkovića definitivno uvodi porez na nekretnine u ožujku ove godine. Nije to zapravo bila nikakva novost, ovo su porezno opterećenje iz HDZ-a najavili još za vrijeme Oreškovićeve vlade. A u ožujku ove godine iz ministarstva financija je medijima bilo potvrđeno da je zakon usvojen i da je prošao dva čitanja u Saboru.

Gdje je tada bio ministar Goran Marić da se bar oglasi na Fecebooku i iznese stajalište zašto je on protiv uvođenja tog poreza. Ako je već 2013. godine kada je SDP najavio uvođenje poreza na nekretnine, Marić bio najgori u svojim osudama te tvrdio da “novi porez na nekretnine samo je dodatni uteg i stanovništvu i gospodarstvu, a tvrdnja Vlade da je to porez na bogate je velika obmana. Više vrijedi jedna umjetnina novopečenih bogataša u Hrvatskoj, nego većina naših stanova, a na to neće plaćati porez”, govorio je tada Goran Marić.Štoviše, u ožujku 2013. godine HDZ je na svojim stranicama objavio zaključke okruglog stola o ovoj temi, a kojeg je moderirao Goran Marić.

Zaključci su, kopirano sa HDZ-ove stranice, sljedeći:

“1. Recesija je pogrešno vrijeme za uvođenje poreza na nekretnine. Predloženi zakon je tehnički loš, neprovediv i dovest će do mnogih anomalija, djelovat će prorecesijski umjesto antirecesijski.

2. U zemljama u kojima je uveden, učinci poreza na nekretnine su bili jako loši. Uvođenje poreza na nekretnine imat će negativan utjecaj na tržište nekretnina, dovest će do pada cijena nekretnina, pada osobne potrošnje i dohotka.

3. On nije porez na bogatstvo i bogate nego u korist bogatih jer kao osnovicu ne uzima ukupnu vrijednost imovine, već samo broj nekretnina. Utjecat će i na smanjenje imovinske supstance poreznih obveznika.

4. Negativno će utjecati na bilance poslovnih banaka i dovest će do destabilizacije bankarskog sustava.

5. Porez na imovinu treba podrazumijevati što širu poreznu osnovu sa što širim poreznim stopama, a ne vrlo usku osnovu sa što dubljim poreznom stopom, kao što je slučaj s ovim prijedlogom”, stoji u zaključcima spomenutog okruglog stola.

No, unatoč otporima Gorana Marića i spomenutim zaključcima aktualni ministar državne imovine nije se oglašavao sve ovo vrijeme kada je bilo, gotovo izvjesno, da neće biti odgode poreza na nekretnine. Goran Marić se nije oglašavao ni kada je njegov kolega i prezimenjak branio porez na nekretnine i vjerojatno, a, rekli bismo i gotovo sigurno ministar državne imovine bi šutio kao zaliven da se nije oglasio premijer Plenković.

Tek kad je Plenković rekao da će se kao premijer založiti za odgodu poreza na nekretnine, onda je hrabri Goran Marić iznio svoje stajalište. No, u svakom slučaju baš Goran Marić ima puno razloga za zadovoljstvo odgodom poreza na nekretnine, jer taj porez bi, od svih ministara u Vladi njega, uz ministra Bošnjakovića, najviše pogodio. Jer Goran Marić ima impozantnu imovinu, a koju bi obuhvatio novi porez. Podsjetimo, Marić ima dva stana u Zagrebu od po 99,43 kvadrata, dvije garaže od po 16 kvadrata također u Zagrebu, kuću s okućnicom od 245 kvadrata u Živogošću i apartman od 26,38 kvadrata u Turnju. Sposoban ministra nema što. Samo kako li je do te silne imovine došao bilo bi zanimljivo doznati.