Brod tone, nesposobni kadrovi na čelu s Kazimirom Bačićem i Mislavom Stipićem i dalje kormilare!

0
1858
Igor Kralj/PIXSELLRobert Anic/PIXSELL

Od HTV-a su svi digli ruke, a emisije na koje se troše stotine tisuća kuna, ne gleda više gotovo nitko. Redovno se može pročitati da gledatelji ogorčeno komentiraju kako je program smeće, jeftin, politički obojan, prepun srbizama i neprofesionalnih kadrova, no čelnike državne televizije to pretjerano ne zabrinjava. Kako i bi, kada ravnatelj prima plaću od 35 tisuća kuna, a rukovoditelji odjela i do 21 tisuću. Sam ravnatelj programa ima plaću od 18 tisuća kuna, kao i šefica IMS-a

Nakon skandala sa smjenom Nadzornog odbora HRT-a, na čelu s Anjom Šovagović Despot, HRT potresaju novi skandali – po prvi put u povijesti emitiranja središnje informativne emisije, Dnevnik je bio 10 minuta bez tona! Situacija kakva se nije dogodila niti u vrijeme rata, pokazala je pravu sliku bijede i očaja javnog servisa koji uprihodi milijardu i pol kuna godišnje samo od pretplate. Upravljanje HRT-om preuzeo je zet Ksenije Urličić, Kazimir Bačić, a čovjek koji vuče sve konce je Mislav Stipić, inače HSLS-ov kadar i prijatelj Vladimira Šeksa, Jasena Mesića i Darinka Kosora. Upravo je njemu premijer Andrej Plenković prepustio vladanje Prisavljem, usprkos upozoravanja brojnih djelatnika na nezakonitosti u poslovanju.

Tako je u posljednjem izvješću Nadzornog odbora vidljivo da je nova Uprava koju je uvijek sastavljao Mislav Stipić, potrošila milijune kuna na svakojake sumnjive nabave vanjske produkcije, dala više od 11 milijuna kuna Vinku Grubišiću za nepostojeći serijal, potrošila stotine tisuća kuna na nagodbe s Hloverkom Novak Srzić i bivšim suprugom premijerke Jadranke Kosor. Tu su još i skandalozne nagodbe s ljudima koji su izgubili sporove na sudovima, te dodatno rasipanje novca u džepove utjecajnih pojedinaca.

Loading...

Udbaši ponovno gaze Prisavljem

Kako nam objašnjavaju djelatnici HRT-a, prije je televiziju „tretirao“ KOS, a od sada je „tretira“ – UDBA. I doista, informacije i dokumentacija koje posjedujemo i o kojima smo opširno izvještavali, potvrđuju da je Mislav Stipić bio suradnik jugoslavenskih tajnih službi, kadar Vladimira Šeksa i Josipa Manolića, kojeg je Goran Radman uspješno smijenio s mjesta glavnog urednika HTV-a. Iako je tužio televiziju za političku diskriminaciju, tužbu je izgubio, no to nije omelo novog ravnatelja, Sinišu Kovačića, da mu isplati 85 tisuća kuna i postavi ga na mjesto člana Uprave na plaću od 21 tisuću kuna. Koliko je cijela stvar sa Stipićem apsurdna, potvrđuje i činjenica da je osobno premijer Plenković zaštitio kadrove HSLS-a po cijenu smjene HDZ-ovog Nadzornog odbora, koji se bezuspješno, u nekoliko navrata, obraćao Saborskom odboru za medije i samom predsjedniku Sabora, Gordanu Jandrokoviću.

Kolika je moć Mislava Stipića, pokazuje i činjenica da su novoizabrani članovi NO-a, na čelu s Anjom Šovagović Despot, smijenjeni gotovo preko noći, bez ikakvih argumenata i da je cijela priča oko kaznene prijave DORH-u bačena pod tepih i o njoj se više ne razgovara. O samoj su aferi pisali brojni novinari, no još uvijek se ništa nije dogodilo. Mislav Stipić i dalje rukovodi HRT-om, a uz Radnički savjet u kojem sjede njegovi ljudi, upravo je proveo najnoviju reorganizaciju kuće i prebacio svu moć u svoje ruke, odnosno svojih ljudi, posebice u Odjelu poslovanje, kojem je na čelu.

Zašto o tome šute svi na Prisavlju i zašto nema nikakvih reakcija, pa čak ni ljevičarski nastrojenog HND-a pri HRT-u, na čelu sa Sanjom Mikleušević Pavić? Možda se njihova šutnja može objasniti činjenicom, kako ih je upravo Stipić zaštitio od čistki i progona koje su očekivali, ne samo djelatnici HRT-a, nego i brojna javnost. Upravo je on stao iza Mikleuševićke, Trbovićke, Severice, Zovka i brojnih drugih Radmanovih perjanica, koje su godinama maltretirale malobrojne domoljubne novinare i urednike.

Kako je očito da su oni i dalje perjanice televizijskog novinarstva, Stipić se pobrinuo da i dalje imaju svoje emisije, unosne plaće i da ih nitko ne dira, niti osuđuje. S druge, pak, strane, oni koji su proganjani u mandatu Gorana Radmana i dalje ništa ne rade ili su bačeni na margine televizijskog programa, izvan prime-time termina i bez ikakvih mogućnosti rada. Očito je kako nova Uprava štiti i dalje iste ljude, jer se u programu ništa nije promijenilo…!

Kazimir Bačić – nekadašnji šef Tehnike odgovoran za pad Dnevnika!

Nekadašnji dugogodišnji šef Tehnike, Kazimir Bačić, postao je ravnatelj slučajno. Mjesto je trebalo pripasti Anti Sarjanoviću, Stipićevom pulenu, no nakon što je doživio svojevrsni fijasko na predstavljanju programa rada na sjednici saborskog Odbora za medije, kada su članovi Odbora primijetili da mu je program pisan u ženskom licu, tako je Sarjanović otpao i na njegovo mjesto je došao Bačić. Samozatajni inženjer, na Prisavlje je došao zahvaljujući činjenici da je oženio kći Ksenije Urličić, željezne dame televizije, iza koje je, pak, stajao utjecajni brat, Žarko Domjan, predsjednik Sabora.

Tako je Bačić godinama sjedio na mjestu šefa Tehnike, gdje ga se nije usudio dirati ni Goran Radman, tijekom velikih čistki 2012. godine. Bačiću nije pala ni dlaka s glave, a osim što je u 27-godišnjoj karijeri na Prisavlju prikupio impozantnu imovinu i pet stanova po Zagrebu i Dubrovniku, volio se dobro zabavljati na službenim putovanjima i seminarima diljem svijeta. Tako je za potrebe Tehnološkog sajma u Las Vegasu, spiskao više od 300 tisuća kuna na striptizete i restorane, a ne moramo posebno isticati da nikakvu tehnologiju nije kupio.

Da se Bačić ne razumije u sustav kojem je bio na čelu, najbolje pokazuje i najnoviji skandal kada je središnji Dnevnik emitiran punih 10 minuta – bez tona! Kako neslužbeno doznajemo, upravo su njegovi kadrovi taj dan nadogradili softver Studija iz kojeg se emitira Dnevnik, bez da su nakon toga testirali je li sve u redu i radi li sustav normalno nakon nadogradnje. U skandalu su najviše nastradali urednici Dnevnika, inače potpuno nedužni u cijeloj blamaži tehnološkog vođenja programa, iza kojeg 25 i više godina stoji upravo – novoizabrani ravnatelj.

Novi studio Dnevnika, u kojeg je utrošeno više od 30 milijuna kuna, tako se pokazao kao potpuno beskoristan i zastario, imajući na umu da je HRT jedina televizija u Europi koja ne emitira program u HD rezoluciji. Koliko se Bačić pokazao nemušt u sve brže rastućoj grani tehnologije, potvrđuje i činjenica kako je upravo HTV posljednji pokrenuo sustav kompjuterskih montaža, dok su djelatnici kuće godinama radili na starim beta kamerama i kazetama loše kvalitete.

Mislav Stipić reorganizira HRT!

Što stoji iza najnovije reorganizacije ustroja HRT-a i kolika će moć upravljanja kućom biti od sada koncentrirana u rukama samo jednog čovjeka? Kako nam objašnjavaju djelatnici, upravo je Mislav Stipić zadužen za promjene na HRT-u, pa je stavio pod svoju kontrolu produkciju, program i pravnu službu, u kojima, inače, nema svoje ljude i koji jedini koče njegove ideje i ugovore. Želja mu je s mjesta šefa Produkcije smijeniti Jozu Barišića i staviti upravo svog prijatelja Damira Novinića, kojeg je već doveo na HRT, a kako je Produkcija odgovorna za novčanu stranu poslovanja – jasno je odakle takav angažman…

Tako u niskom startu čekaju njegovi dosadašnji prijatelji, svi odreda vlasnici privatnih produkcijskih tvrtki, poput Drugog plana kojeg vodi Nebojša Taraba i putem kojeg su se odvrtjele stotine milijuna kuna novca televizijskih pretplatnika u mandatu kada je Stipić bio glavni ravnatelj HTV-a. Kako upravo Jozo Barišić koči unosne poslove koje si je Stipić namijenio putem vanjskih ugovora, za očekivati je da će uskoro biti smijenjen s mjesta rukovoditelja toga odjela.

Drugi problem mu predstavlja program kojeg je u potpunosti gurnuo na marginu, a u kojem se nalaze njegovi najodaniji suradnici – Renato Kunić i Katarina Periša Čakarun. Upravo oni provode svaku zamisao Mislava Stipića i rade što im on naredi, budući da su funkcije šefova programa dobili zahvaljujući prijateljstvu s njim.

Koliko je velika odmazda Mislava Stipića, najbolje pokazuje i nedavni primjer s Domagojem Novokmetom, kojeg je osobno smijenio s mjesta urednika emisije Otvoreno. Naime, upravo je Novokmet postao šef mozaičnog programa na preporuku Mislava Stipića prije 7 godina. A ovaj mu se odužio tako da mu je zabio nož u leđa kada je SDP došao na vlast, kada je Novokmet preuzeo mjesto direktora HRT-a. Kako takve stvari Stipić ne oprašta, bilo je samo pitanje vremena kada će Novokmet odletjeti na manje popularno mjesto urednika Vijesti na 4. programu, a cijelo smjenjivanje odradila je – Katarina Periša Čakarun.

Kako doznajemo, Stipić namjerava potpuno očistiti HRT od nepodobnih kadrova, odnosno onih koji nisu poslušni i ne žele se povinovati njegovim idejama. Tako je već najavljen otkaz 300-tinjak honorarnih suradnika na televiziji i radiju koji Stipiću predstavljaju samo dodatni nepotrebni trošak, a u planu mu je i zapošljavanje 100-tinjak novih djelatnika, kao što je bio slučaj i kada je prošli put vodio Prisavlje. Kako je sam najavio prije nekoliko godina, na Prisavlje se vratio s namjerom da se osveti svim neistomišljenicima i djelatnicima koji su upozoravali na mnogobrojne kriminalne radnje i nezakonitosti u njegovom mandatu, a koje se i dalje nastavljaju kada se vratio na državnu televiziju.

Veza Mislava Stipića i Jasena Mesića

Jedan od najvećih branitelja Mislava Stipića, svakako je predsjednik saborskog Odbora za medije, Jasen Mesić. Prijatelj koji ga je branio do posljednjeg daha optužujući bivšu predsjednicu Nadzornog odbora, Anju Šovagović Despot, da želi preuzeti vođenje kuće. Naime, ona je uputila Trgovačkom sudu zahtjev za imenovanjem privremenog upravitelja nakon što je HRT ostao bez vodstva, a samim time e postalo upitno njegovo funkcioniranje.

Inače, Jasen Mesić je dijete partizanskih djelatnika u rodnoj kući i Muzeju Josipa Broza Tita u Kumrovcu. Karijera mu se svodi na saborske klupe od kojih se maknuo u trenutku kada je postao ministar kulture, a potom se vratio u njih i tako je prošlo 20 i više godina. Bez realnog iskustva i poslovnih dostignuća, Mesić je opstao jer je radio ono što su mu rekli i znao šutjeti kada je trebalo.

Tako mu je Stipić pomogao pronaći i suprugu, atraktivnu voditeljicu drugorazredne HTV-ove emisije, Barbaru Medved, koja je nakon jedne sezone otišla u ropotarnicu povijesti. Lijepa Barbara brzo je prebačena u saborski Odbor za financije, a potom u turizam i nakon braka s Jasenom Mesićem njezina karijera je krenula uzlaznom putanjom. Trenutno je posebna savjetnica aktualnog ministra turizma, Garija Capellija, a šuška se da neće supruga pratiti na njegovo novo radno mjesto u Rim, gdje od jeseni treba preuzeti dužnost veleposlanika Hrvatske.

Poznanstvo Mislava Stipića, Jasena Mesića, Darinka Kosora i Andrije Mikulića seže još od omladinskih dana, kada su svi bili politički angažirani u Savezu socijalističke omladine Grada Zagreba. Upravo je Stipić izmislio model preuzimanja mnogobrojne imovine i stanova Socijalističke omladine, osnovavši društvo Hrvatski sokol, koje je postalo pravni nasljednik Socijalističke omladine. Na taj način se malobrojna skupina dočepala 15 stanova diljem Zagreba na atraktivnim lokacijama, a kako je društvo od 2015. godine u likvidaciji i bez kune imovine – stanove su prodali, a novac podijelili među sobom tijekom proteklih godina.

Kako je riječ o razgranatoj mreži interesa i zajedničkih poslova, ekipa se drži na okupu i štiti međusobno. Pozicija Darinka Kosora i dalje je čvrsta kod premijera Plenkovića, usprkos porazu na lokalnim izborima i usprkos činjenici kako je HSLS osvojio samo 2 mandata u Saboru. Kako je onda moguće da im je premijer odlučio pokloniti cijeli HRT, pa čak i po cijenu rušenja svojih kadrova i što, zapravo, stoji iza te cijele priče?

Glavni pokrovitelj i mecena cijele ekipe je Vladimir Šeks, koji spomenute smatra svojim projektima i dječicom koja su uz njega stasala i napravila svoje prve korake. Upravo su mu oni iznimno korisni u širenju mreže spletki i koristoljublja, a kako je riječ o velikom novcu, jasno je da je potrebno iznimno dobro paziti da dio ne završi u tuđim džepovima. A upravo se Stipić pokazao kao odličan rješavatelj mnogobrojnih problema, sa svojom sadističkom naravi i bez imalo sućuti i ljudskosti u sebi.

Tračevi koji se šire Zagrebom, kako je upravo sadašnja supruga Jasena Mesića bila djevojka za zabavu Mislavu Stipiću, zasigurno nisu bezazleni, tim više što se u političkim krugovima već godinama prepričava trač kako je Jasen Mesić homoseksualne orijentacije, koji nikada u javnosti nije viđen s nekom djevojkom.

No, vlast i moć koja je koncentrirana u njihovim rukama, još uvijek predstavlja veliku prijetnju HDZ-ovim ljudima, koji se žele maknuti od komunističkih kadrova i njihove skandalozne prošlosti.

HTV-ov program – najgori od svih državnih televizija!

Iako su se na Prisavlju dogodile promjene i palicu je preuzeo novi kadar na čelu s Mislavom Stipićem, program nikada nije bio lošiji. Gledanost HTV-a svela se na bijednih 3 posto, dok središnje informativne emisije bilježe deseterostruko manju gledanost od konkurentnih NOVE TV i RTL-a. Kako Stipića program ne zanima, niti se u njega razumije, ne smatra važnim da ga upotpuni s novim, svježim licima, neopterećenim prošlošću i političkim vezama. Upravo je on glavni razlog zašto je HRT spao na najniže grane od svog postojanja, bez ikakvog stvarnog utjecaja na domaću javnost i politiku, kao što je to bilo ranije.

Od HTV-a su svi digli ruke, a emisije na koje se troše stotine tisuća kuna, ne gleda više gotovo nitko. Redovno se može pročitati da gledatelji ogorčeno komentiraju kako je program smeće, jeftin, politički obojan, prepun srbizama i neprofesionalnih kadrova, no čelnike državne televizije to pretjerano ne zabrinjava. Kako i bi, kada ravnatelj prima plaću od 35 tisuća kuna, a rukovoditelji odjela i do 21 tisuću. Sam ravnatelj programa ima plaću od 18 tisuća kuna, kao i šefica IMS-a. To su dovoljno visoke plaće da se oko programa i emisija nitko ne uzrujava.

Sama ideja da je Dnevnik HTV-a potrebno pretvoriti u pamflet HDZ-a, kao što je nekoć bio slučaj kada ga je vodila Sanja Mikleušević Pavić – samo što ga je ona pretvorila u pamflet SDP-a – dovoljna je referenca za ostanak na dobro plaćenim radnim mjestima urednika i šefova na Prisavlju. Činjenica da program nitko više ni ne gleda, nikoga pretjerano ne zabrinjava, a svaka afera koja se otkrije vrlo se brzo gurne pod tepih, bez reakcija resornog ministarstva i Sabora.

Upravo su ljudi koji trebaju voditi brigu o tome što se, zapravo, događa na Prisavlju, oni koji štite Mislava Stipića i dopuštaju mu da radi što hoće, pa je stoga iluzorno za očekivati kako će oni nešto učiniti po pitanju kriminala i nezakonitosti kojih je previše posljednjih godinu dana na HRT-u.