(Video) NATO vojska stigla u crnomorsku regiju, u “rusko dvorište”

0
321

Kopnene i pomorske vježbe zemalja NATO saveza Poseidon-19 u Crnom moru traju od 1.-8. ožujka. Prema informacijama Glavnog stožera rumunjske vojske, sinoć je u luku Midia stigla velika količina američke vojne tehnike i 500 vojnika

Vlak s američkim tenkovima M1 Abrams, oklopnim vozilima M2 Bradley, helikopterima CH-47 Chinook, AH-64 Apache, UH-60 i HH-60 Black Hawk, stigao je sinoć u Rumunjsku. Također su pristigle i postrojbe američke prve motorizirane pješačke divizije, koje će u regiji Crnog mora biti dislocirane  devet mjeseci. (Na videu ispod teksta možete vidjeti vlak s američkom vojnom tehnikom koji je u Rumunjsku stigao prošle godine.)

Loading...

Vojna tehnika planira se koristiti u nizu vježbi. U ljeto i jesen 2019.g. američko pješaštvo iz Rumunjske prebacit će se u Ukrajinu, gdje će sudjelovati u vježbama Rapid Trident, Sea Breeze, Riverine i Maple Arch. U jesen će vojnici NATO saveza također stići na vojni poligon Bulbboaka u Moldaviji, gdje će se održati zajedničke topničke vježbe Fire Shield.

Povećanje vojne nazočnosti NATO saveza u Rumunjskoj osobno je zatražio predsjednik te zemlje Klaus Iohannis, a američka postrojba morala bi ojačati sigurnosni sustav zrakoplovne baze „Mihail Kogalniceanu“, smještene sjevero-zapadno od Constante.

Od početka ove godine američki špijunski zrakoplov Beech MC-12W Liberty već je dva puta nadletao granicu odmetnute Moldavske regije Pridnestrovlje, gdje se nalazi najveće rusko vojno skladište u Europi, ostalo nakon 1995.g i izlaska iz te regije ruske 14. armije. Sigurnost skladišta sada osigurava Operativna grupa ruske vojske, dislocirana na lijevoj obali rijeke Dnjestar, koja nije pod nadzorom Kišinjeva.

 

 

 

Original možete pronaći na www.geopolitika.news