S. Arabija nezadovoljna: Tillerson je „zauzeo katarsku stranu“

0
79

Američki državni tajnik Rex Tillerson završio je svoju mini turneju po arapskim zemljama Perzijskog zaljeva posjetom saudijskom gradu Jeddahu (Džeda) na obali Crvenog mora. Prethodno je posjetio Kuvajt i Katar. Tema svih njegovih razgovora bila je samo jedna – riješenje katarske krize.

Prije reakcija iz Saudijske Arabije, Geopolitika.News želi podsjetiti kako je u svojoj četverodnenoj turneji američki državni tajnik 11. srpnja u Dohi razgovarao s katarskim emirom Tamimom bin Hamadom al-Thanijem. Rex Tillerson je nakon razgovora izjavio kako stavove Dohe u sukobu s četiri arapske države smatra „vrlo razumnim“. Tom prigodom potpisan je i američko-katarski memorandum o borbi protiv terorizma i financiranja ekstremističkih organizacija. Međutim, odmah nakon njegovog potpisivanja oglasili su se i predstavnici vlada „arapskog kvarteta“ (Saudijska Arabija, UAE, Egipat, Bahrein) koji su memorandum proglasili „nedovoljnim“.

Loading...

U srijedu je, u Jeddahu, američki državni tajnik Rex Tillerson razgovarao sa saudijskim kraljem Salmanom ibn Abdulazizom al-Saudom, kao i  tamošnjim ministrom vanjskih poslova Adelom al-Jubeirom i njegovim egipatskim i kolegom iz UAE. Detalji razgovora nisu priopćeni, a nema niti naznaka bilo kakvog napretka u postizanju dogovora oko katarske krize, priopćila je agencija Associated Press.

Upravo je navedeni sporazum SAD-a i Katara, koji je izazvao kritike Rijada, bio i razlog bezrezultatne misije državnog tajnika jer je „Tillerson od samog početka krize zauzeo stranu Katara“, piše u svom članku u panarapskoj novini „Asharq Al-Awsat“ Abdulrahman al-Rashid, glavni direktor televizije „Al-Arabia“, koja je u vlasništvu Saudijske Arabije.

„Tillerson je morao shvatiti kako samo usložnjava i bez toga krajnje teška pitanja i da produbljuje krizu“, napisao je Al-Rashid i time posredno prenio službeni stav Rijada.

Washington je prethodno izjavio kako američka strana od posjeta svog državnog tajnika ne očekuje napredak u riješenju katarske krize. Ona se, kazano je u State Departmentu,  može produžiti još „nekoliko dana, čak i nekoliko mjeseci“.

Rekli bismo, prilično nerealni optimizam s obzirom na aktualnu retoriku prosaudijskog protukatarskog saveza.

Top of Form
Bottom of Form

Original možete pronaći na geopolitika.news