Pregovori V. Britanije i EU opet završili neuspješno

0
110

Pregovori između glavnog tužitelja Engleske i Walesa Geoffreya Coxa i predstavnika EU, održani u utorak, završili su neuspjehom.

Britanska predsjednica vlade Theresa May Coxa je poslala u Bruxelles, kako bi ostvarila promjene u sporazumu o Brexitu, nužne za njegovu potvrdu u britanskom parlamentu.

Loading...

Theresa May želi promijeniti tzv. backstop – „osiguravajući plan“, koji mora jamčiti jasnu granicu između Irske i Sjeverne Irske. Taj dio sporazuma o Brexitu izazvao je nezadovoljstvo mnogih britanskih parlamentaraca.

Pregovori između Geoffreya Coxa i britanskog ministra za Brexit Stephena Barclaya s jedne, i glavnog pregovarača EU o Brexitu Michela Barniera s druge strane, koji su trajali više od tri sata, završili su bez sporazuma. Pregovori između službenika niže razine dviju strana nastavit će se i danas, kako je objavio Reuters, pozivajući se na svoje izvore.

Podsjećamo: Velika Britanija mora napustiti Europsku uniju 29. ožujka, neovisno o tome hoće li njezin parlament odobriti bilo kakav sporazum ili neće. U glasovanju, održanom u siječnju ove godine, donji dom parlamenta je s 432 glasa odbacio prvotni prijedlog zakona o Brexitu. Zakonski prijedlog podržala su svega 202 zastupnika.

Ovakvo stanje prijeti rizikom da Velika Britanija iziđe iz EU bez sporazuma, što njezinom gospodarstvu može nanijeti ozbiljne štete.

Original možete pronaći na www.geopolitika.news