Iranski ministar v.p.: referendum o nezavisnosti Iračkog Kurdistana imat će katastrofalne posljedice

0
108

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif izjavio je danas u New Yorku kako će referendum o nezavisnosti Iračkog Kurdistana imati katastrofalne posljedice za iračku državu i regiju u cjelini.

„Mi smatramo kako referendum nije dobar izbor“, kazao je iranski šef diplomacije i dodao, kako će se to ticati „ne samo kurdskog stanovništva, već će katastrofalno utjecati na sigurnost Iraka i imati katastrofalan utjecaj na regionalnu sigurnost“.

Loading...

Podsjećamo, i turski predsjednik Recep Taip Erdogan je nedavno održanom samitu G20 u Hamburgu, izjavio kako se nada da referendum o nezavisnosti Iračkog Kurdistana neće biti održan i kako Ankara podržava teritorijalnu cjelovitost susjednog Iraka.

Irački Kurdistan polučio je autonomni status unutar iračke države 2005. godine. Čelnici autonomije su više puta postavljali pitanje o njezinoj samostalnosti od Bagdada, a u lipnju ove godine vlada Iračkog Kurdistana objavila je namjeru o provedbi referenduma za nezavisnost, koji bi se trebao održati u rujnu 2017. godine.

 

 

 

Original možete pronaći na geopolitika.news