I Senat izglasao proturuske sankcije. Odlučuje Trump

0
107

Nakon prekjučerašnjeg izglašavanja novog zakona o proturuskim sankcijama (u paketu s iranskim i sjevernokorejskim) od strane Predstavničkog doma američkog Kongresa, sinoć je i Senat, gotovo jednoglasno, odobrio isti zakon o dodatnim sankcijama protiv Rusije, Irana i Sjeverne Koreje.

Za usvajanje zakona glasovalo je 98 senatora, a samo su dvojica bili protiv, republikanac Rand Paul (senator države Kentucky) i nezavisni Bernie Sanders (senator iz države Vermont) – bivši protukandidat Hillary Clinton za predsjedničkog kandidata iz redova Demokratske stranke.

Loading...

Usvojeni zakon od strane oba doma američkog Kongresa može stići na potpis predsjedniku Donaldu Trumpu već do kraja tjedna, a gotovo je sigurno kako će ga on i potpisati.

Nove sankcije, koje se najvećim dijelom odnose na Rusiju (jer od oko 150-ak stranica ukupnog teksta na Rusiju se odnosi njih 80) bit će najšire i najkompleksnije od njihovog uvođenja 2014. godine, zbog ruske uloge u ukrajinskom sukobu i navodne umješanosti u američke predsjedničke izbore. Njima se zahvaća niz ruskih fizičkih osoba i tvrtki.

Bijela kuća je već ranije dala do znanja kako će podržati taj dokument, koji u sebi sadrži i ozbiljna ograničenja u ovlastima predsjednika države kada je u pitanju uvođenje, a poglavito ukidanje sankcija. Tako se u prijedlogu zakona nalazi i točka koja predsjednika obvezuje na prethodno usuglašavanje s Kongresom bilo kakvog smanjivanja ili ukidanja sankcija. Do sada se to činilo predsjedničkim uredbama i određenim ukazima Ministarstva financija SAD-a.

Ovim zakonom de facto se smanjuju i predsjednikove manevarske mogućnosti u provedbi američke vanjske politike, poglavito u odnosima s Ruskom Federacijom.

Američki prijedlog zakona o proširenju sankcija izazvao je niz kontroverzi u Europskoj uniji jer se njime obuhvaćaju i tvrtke iz EU koje surađuju s ruskim energetskim sektorom po pitanju izvoza ruskih energenata u EU, što se smatra miješanjem u unutarnja pitanja same Unije u smislu njezinog prava da sama odlučuje o svojoj energetskoj strategiji. Zakon kritiziraju i pojedine amerčke energetske tvrtke koje se brinu za svoje interese, bojeći se još većih financijskih gubitaka.

 

Original možete pronaći na geopolitika.news