Etiopija i Eritreja dogovorile se o završetku 20-ogodišnjeg rata

0
227

Vlade Etiopije i Eritreje potpisale su deklaraciju o miru i suradnji, dogovorivši se o kraju 20-ogodišnjeg vojnog sukoba na istoku Afrike.

Etiopski premijer Abiy Ahmed i eritrejski predsjednik Isaias Afewerki, nakon pregovora u eritrejskom glavnom gradu Asmeri zajednički su objavili o završetku vojnog sukoba između dviju zemalja.

Loading...

Eritreja je 1993. godine proglasila nezavisnost od Etiopije, a dvije su zemlje zaratile 1998.g. zbog teritorijalnih sporova i čestih pograničnih incidenata. U razdoblju od 1998.g. do 2000.g. vodile su se aktivne borbe, u kojima je, prema različitim procjenama, poginulo između 70 i 100 tisuća ljudi. Kao posljedica tih sukoba i pogibije velikog broja civila, neprijateljski odnosi između dviju država trajali su vrlo dugo.

Eritrejsko Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je, kako su se tijekom pregovora dvije zemlje dogovorile o suradnji u gospodarskoj i socijalnoj sferi. Potpisana deklaracija sadrži 5 glavnih točaka, uključno i službenu izjavu o prekidu ratnog stanja, razvoju suradnje između država, obnovi prometnih i trgovinskih odnosa, kao i riješenju pograničnih sporova i privrženosti daljnjoj suradnji unutar regije.

ETIOPIJA I ERITREJA NA PRAGU VELIKOG RATNOG SUKOBA

 

Original možete pronaći na geopolitika.news