U Sisku otkriven spomenik za sve poginule branitelje Bošnjake-muslimane

0
663
Nikolautuk/PIXSELL

Na sisačkom Gradskom groblju, u subotu je svečano otkriveno spomen-obilježje svim poginulim i umrlim Bošnjacima-muslimanima, braniteljima Domovinskog rata

U Domovinskom ratu, kako je rečeno na svečanosti koja je počela intoniranjem državnih himni Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, te odavanjem počasti poginulima i umrlima, sudjelovalo je oko 30.000 Bošnjaka, od kojih ih je 1187 dalo život za hrvatsku slobodu.

Loading...

Kao izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, na svečanosti je bio ministrov pomoćnik Dinko Tandara, koji je istaknuo kako mu je u Domovinskom ratu bila čast braniti domovinu zajedno s Bošnjacima. Rekao je da Ministarstvo hrvatskih branitelja skrbi o Bošnjacima kao i o svim drugim hrvatskim braniteljima, a moguće greške, koje su ranije učinjene u ostvarivanju njihovih braniteljskih prava, sadašnje Ministarstvo ispravlja. Tandara je i zahvalio Bošnjacima na njihovu doprinosu u Domovinskom ratu.

Ispunjen dug prema hrabrosti i domoljubnosti Bošnjaka u Domovinskom ratu

“Otkrivanjem spomenika u Sisku ispunjen je dug prema hrabrosti i domoljubnosti Bošnjaka u Domovinskom ratu”, istaknula je zastupnica bošnjačke i još četiri nacionalne manjine u Hrvatskome saboru Ermina Lekaj Prljaskaj. Najavila je da će se kao saborska zastupnica zauzimati za projekte i programe Bošnjaka u Hrvatskoj.

“Velik broj Bošnjaka, onih koji su već živjeli u Hrvatskoj, ali i mnogih iz Bosne i Hercegovine (BiH) spremno se odazvalo u obranu Hrvatske”, rekao je predstavnik Bošnjaka u Narodnoj skupštini Republike Srpske Senad Bratić. Podsjetio je da se 80 posto Bošnjaka dobrovoljno javilo u postrojbe HV-a.  Njihov doprinos slobodi Hrvatske ne smije se zaboraviti, kao i pomoć obiteljima poginulih branitelja, ustvrdio je Bratić.

Da branitelji Bošnjaci ipak u cijelosti ne ostvaruju prava kao i Hrvati, upozorio je predsjednik Ogranka Udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata za Sisak i Sisačko-moslavačku županiju Hamzlija Hafizović. U ratu su, podsjetio je, mnogi Bošnjaci obnašali visoke vojne zapovjedne dužnosti, ali ni jedan nije nakon rata promoviran u čin generala.

Spomen-obilježje podignuto je zahvaljujući potpori Ministarstva hrvatskih branitelja, Udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Hrvatske, te Sisačko-moslavačke županija i grada Siska, a zajednički su ga otkrili Dinko Tandara i Hamzalija Hafizović.

Vijence uz spomenik, uz pomoć pripadnika Počasnoga voda Udruge branitelja Bošnjaka, položila su izaslanstva obitelji poginulih, Ministarstva hrvatskih branitelja, Sisačko-moslavačke županije, gradova Siska i Petrinje, Udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Hrvatske, ogranci te udruge iz Siska, Splita i Rijeke, te Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije.

Prigodni vjerski obred i molitvu predvodio je glavni imam sisački Alem ef. Crnkić.